Prostat erkeklerde idrar torbası ile dış idrar kanalı arasına yerleşmiş bir organdır.…Devamını oku...
Bebeklerde sünnet hem inanç hem de sağlık açısından son yıllarda oldukça sık tercih edilmektedir. Erkek çocuklarında penisin ucundaki dokunun cerrahi yöntemle alınması olarak tanımlanan sünnet işleminin ne zaman yapılacağı ebeveynler tarafından merak konusudur. Yeni doğan döneminde doğumdan birkaç gün sonra uygulanan sünnet işlemi hem psikolojik hem de sağlık açısından tercih edilmeye başlanmıştır.
İçindekiler
Sünnet işlemi ameliyathane ortamında alanında tecrübeli üroloji uzmanları tarafından uygulanmalıdır. Bebek 5 kiloya ulaşmadan önce uygulanan sünnet işlemleri lokal anestezi eşliğinde gerçekleştirilirken; 5 kilodan ağır bebeklerde ise genel anestezi işlemine ihtiyaç duyulabilmektedir. Genel anestezi; işlem öncesinde açlık gerektirmesi nedeni ile aileleri korkutabilmektedir. Bu nedenle de yeni doğan sünneti oldukça yaygındır.
Bebeklerde sünnet ne zaman yapılır?
Bebeklerde sünnet; en erken doğumdan birkaç gün sonra uygulanabilmekle birlikte ilk 1 ay içerisinde uygulanması tavsiye edilmektedir. Herhangi bir sağlık problemi olmayan bebeklerde sünnet işleminin olabildiğince erken zamanda yapılmasının iyileşme sürecine büyük katkıları vardır.
Sünnet işleminin ne zaman yapılması gerektiği konusunda en doğru kanı; 1,5 ila 6 yaş arasında uygulanmaması gerektiğidir. Söz konusu yaş aralığında çocuklar cinsel organlarını keşfetmektedir. Bu dönemde sünnet işlemi çocuğun psikolojisi açısından oldukça sakıncalıdır.
Sünnet öncesinde genel muayene süreci yaşanmaktadır. Yeni doğan sarılığı görülmesi durumunda ise sünnet işlemi ertelenebilmektedir. Aynı zamanda penisteki yapısal bozukluk varlığında bu durumun kapsamlı bir cerrahi planlama gerektirmesi sebebi ile sünnet işlemi ertelenebilmektedir.
Bebeklerde sünnet sonrası iyileşme süreci
Bebeklerde sünnet sonrası iyileşme sürecindeki bakım oldukça önemlidir. Genellikle hastanede yatmaya ihtiyaç duyulmayan bir operasyon olan sünnet sonrasında evde bakılan bebeğin tamamen iyileşmesi 1 hafta sürebilmektedir. Bu süreçte ilgili bölge maksimum derecede korunmalı, temas engellenmeli ve hijyene önem verilmelidir.
Penis derisinin uzun kalması, peniste yapışıklık oluşması ya da kanama ve enfeksiyon varlığında iyileşme süreci uzayabilmektedir. Ancak bu komplikasyonların görülme oranı minimum düzeydedir.
Bebeklerde sünnet sonrası bakım
Bebeklerde sünnet sonrası dönemde uygulama bölgesi maksimum derecede korunmalıdır. Hekimin önerdiği ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır. En erken işlemden 72 saat sonra banyo yaptırılması uygundur. Kanama olması durumunda ertelemeden hekime başvurulmalıdır. Her çocukta iyileşme süreci farklı süreye ihtiyaç duyabildiği unutulmamalıdır.
2 yaş sünnet yaptıranlar
2 yaşında sünnet işleminin uygulanması uzmanlar tarafından önerilmemektedir. 2 yaşına kadar sünnet işleminin uygulanmaması durumunda bu işlem 6 yaşından sonraki sürece ertelenmelidir.
3 yaşında sünnet yaptıranlar
3 yaşında sünnet işlemi de 2 yaşında sünnet işleminde olduğu gibi tercih edilmemelidir. Sünnet işlemi için en uygun zamana hekiminizin ayrıntılı bir şekilde muayene ettikten sonra karar verilmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
“Ankara mesane kanseri genellikle ileri yaşlarda görülen; en önemli risk faktörü siga…Devamını oku...
Sünnet çok eski çağlardan bu yana uygulanan bir cerrahi müdahaledir. Tarihçesi çok es…Devamını oku...
facebook
instagram