Robotik Cerrahi

Ankara robotik cerrahi, ülkemizde de son yıllarda uygulanmaya başlanan bir ameliyat yöntemidir. Hasta ve cerrah açısından oldukça konforlu olan söz konusu tedavi yöntemi; da Vinci Robotik Cerrahi sistemi olarak da tanımlanmaktadır.

 

Küçük bir kesi ile uygulama alanına gönderilen enstrümanların kontrolünü konsol başındaki cerrah sürdürmektedir. Bir tür kapalı ameliyat tekniği olan robotik cerrahi; üroloji alanında da sıklıkla kullanılmaktadır.

Robotik Cerrahi Nedir?

Robotik cerrahide kullanılan ekipmanlar 3 maddede incelenebilmektedir. Bunlardan ilki; uygulama alanına gönderilen 3 boyutlu kameralardır. Kameralar aynı zamanda görüntüyü yaklaşık 12 kat büyütme özelliğine sahiptir. Robotik cerrahinin bileşenleri kameralar ile birlikte cerrahi enstrüman olarak da adlandırılan 7 kademeli serbest hareket etme yetisine sahip kollar ve cerrahın kontrolünde olan cerrahi konsoldur. Cerrah; port adı verilen ince borular sayesinde uygulama alanını görmekte ve ameliyat edebilmektedir.

Robotik Cerrahinin Özellikleri

Kullanılan 3 boyutlu kameralar sayesinde uygulama alanında derinlik hissi kazanılıyor ve çok daha rahat bir şekilde işlem gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda açık ameliyat sırasında ulaşılması zor; çok küçük alanlara da robotik cerrahi ile kolay bir şekilde ulaşılabiliyor.

Uzaktan kontrol sistemi ile el titremesi gibi risklerin de önüne geçilebilmektedir. Cerrahi enstrümanlar yaklaşık 540 derece dönebilmektedir ve bu sayede uygulama alanında istenilen her bölgeye ulaşabilmektedir.

Robotik Cerrahi Hangi Alanlarda Kullanılır?

Ankara robotik cerrahinin kullanım alanları şu şekildedir; obezite ameliyatları, kolon ve rektum kanserlerinde tedavi, kalp ve damar hastalıklarının tedavisi ve ürolojidir.

Ürolojide Robotik Cerrahi

Ürolojide robotik cerrahinin kullanıldığı ameliyatlar aşağıdaki gibidir;

  • Robotik böbrek kanseri ameliyatı
  • Robotik prostat kanseri ameliyatı
  • Robotik mesane kanseri ameliyatı

Robotik cerrahi Türkiye’de son dönemlerde kullanılmaya başlanan yeni bir teknolojidir. Hem cerraha hem de hastaya sayısız konfor sağlayan bu teknoloji robotik cerrahi sertifikasına sahip bu konuda eğitim almış cerrahlar tarafından belli merkezlerde uygulanmaktadır. Doç Dr. Mustafa KIRAÇ, Eylül 2012 yılında Fransa’nın Strasburg kentinde robotik cerrahi eğitimi almış ve bu tarihten itibaren ameliyatlarında robotik cerrahi sistemi kullanmaktadır.