Robotik Cerrahinin Avantajları Nelerdir?

Robotik Cerrahinin Avantajları Nelerdir?

Robotik Cerrahinin Hasta İçin Avantajları 

  1. Daha az kesi:Robotik cerrahide, uzun bir kesi yerine, birkaç santimlik çok küçük deliklerden girilerek ameliyat yapılabilir.
  2. Daha az kan kaybı:Kesilerin çok küçük olması ve en ufak damarın yüksek çözünürlükte görülebilmesi ve anında kontrol edilmesi, kan kaybını büyük ölçüde azaltır ve çoğu operasyonda kan nakline ihtiyaç duyulmaz
  3. Daha az ağrı: Kesi küçük olduğu için hasta ameliyat sonrası ağrıları en az düzeyde olmaktadır.
  4. Daha kısa sürede iyileşme ve daha kısa sürede günlük hayata dönüş: Robotik cerrahiyle yapılan ameliyatların en önemli avantajlarından birisi hastaların hastanede kalma ve iyileşme sürelerinin açık ameliyatlara göre daha kısa olması ve günlük hayatlarına yine daha kısa sürelerde dönebilmeleridir.. Özellikle prostat kanseri ameliyatlarında hastaya takılan sonda süresinin daha kısa olması hastaların normal yaşama daha erken dönmeleri açısından oldukça önemli bir avantajdır.
  5. Kanser tedavilerine daha erken başlanabilmesi:da Vinci SI HD Robotik Cerrahi Sistemi ile ameliyat sonrasında kemoterapi veya radyoterapi gereken hastalarda, bu tedavilere daha erken başlanabilir.
  6. Aşırı kilolu (obez) hastaların ameliyatları daha kolay yapılabilir. Obez hastalarda yağlı dokunun çok olması nedeniyle açık ameliyatlar daha zordur. da Vinci SI HDCerrahi Sistemi ile bu sorun tamamiyle ortadan kalkmaktadır. Obez hastaların ameliyatları dahakolay ve konforlu olarak yapılmaktadır.

Robotik Cerrahinin Cerrah İçin Avantajları

  1. En gelişmiş cerrahi yöntem olan da Vinci Robotik Cerrahinin en yaygın şekilde kullanıldığı alanların başında üroloji geliyor. Başta A.B.D. olmak üzere dünyanın pekçok gelişmiş ülkesinde, özellikle prostat kanserinin cerrahi tedavisi olan radikal prostatektomi (prostatınçıkarılması) ameliyatında ve diğer bir çok ürolojik operasyonda cerrahlar, da Vinci’yi tercih ediyorlar. En hassas operasyonların büyük bir başarıyla tamamlanmasına olanak tanıyan da Vinci ile gerçekleştirilen diğer ürolojikoperasyonların başında böbrek kanserlerinde uygulanan radikal nefrektomi (böbreğin tümünün çıkartılması), parsiyel nefrektomi (böbreğin tümörlü bölümünün çıkarılması), piyeloplasti (üreteropelvik darlıkların düzeltilmesi), mesane kanserlerinde uygulanan radikalsistektomi ve mesane divertikülü denilen idrar kesesinde oluşan torbacığın çıkartılması (mesane divertikülektomisi) geliyor. Aslında bu ameliyatların hepsi, laparoskopik cerrahiyle de yapılabiliyor. Ancak robotic cerrahinin klasik laparoskopiden farkı, görüntünün 3 boyutlu ve enaz 12 kat büyütülmüş şekilde konsola taşıyor olması. Ayrıca robotun çok yönde hareket edebilen mikro aletleri bulunuyor. Bu özellikleri sayesinde ameliyatların her aşaması büyük bir hassasiyetle gerçekleştiriliyor
  2. Robotik cerrahi ile ameliyatları daha etkindir. Daha iyi görüntü ve el becerisi sayesinde ameliyatlar açık cerrahiye göre çok daha etkili yapılabilir. Ameliyat alanı çok daha iyi göründüğü için yaralanma olasılığı açık cerrahiye göre çok daha azdır.Karın bölgesine büyük bir kesi yaparak ameliyatı açık yapmak yerine, karına açılan birkaç adet küçük deliklerden robotun kollarının uçları ameliyat bölgesine ilerletilip ameliyat yapıldığı için, ameliyat sonrası dönemde daha az ağrı oluşmakta, böylece hastalar daha çabuk ayağa kalkmakta ve taburcu olmaktadırlar. Yine, açık ameliyatlarda görülebilen yara yeri enfeksiyonu ve sorunları, robotla yapılan ameliyatlardan sonra daha az görülmektedir. Bu nedenlerle robotla yapılan ameliyatlardan sonra hastaların antibiyotik ve ağrı kesici kullanma ihtiyaçları daha az olmaktadır. Yine, aynı nedenlerle çalışan hastalarımız daha erken dönemde işlerine geri dönerek çalışmaya başlamaktadır.Robotun kollarındaki cerrahi enstrumanlar insan bileğine benzer şekilde her yöne 180 derece bükülebilir ve 540 derece döndürülebilmektedir. Bu bir insan elinin yapabileceğinin çok daha ilerisinde bir fonksiyondur. Aletlerin her yönde hareket ettirilebilmesi sayesinde vücudun her noktasına ulaşmak ve çalışmak daha kolaydır. Böylece en kompleks işlemlerin yapılmasında bile cerraha önemli kolaylık sağlanmış olur. Bu sayede cerrah yapmak istediği - kesme, tutma, dikiş atma gibi - tüm işlemleri çok daha kolay gerçekleştirebilmektedir.
  3. Mükemmel görüş alanı sağlar: Robotik cerrahi üç boyutlu görüntü altında yapılır ve cerrah derinlik hissi altında çalışır. Bu mükemmel görüntü, küçük-büyük tüm anatomik yapıların çok daha iyi görülmesini sağlar. Ayrıca robotik cerrahi de kameranın kontrolü cerrahın kendisindedir ve bu sayede ameliyat alanının istediği bölümünü istediği anda görebilir. Robotun 3D görüntü sağlaması ve hassas cerrahi yapabilmeyi sağlaması sayesinde küçük damarlar ve sinirler daha net bir şekilde görülebilir ve korunabilir. Böylece ameliyatlarda çok daha az kanama olur. Prostat ve mesane kanseri ameliyatlarında ise damar-sinir yapıları çok daha iyi korunduğu için, ameliyat sonrası idrar kaçırma ya da erkekler için sertleşme sorunları çok daha az görülür.
  4. Robotic cerrahiile el titremesi ortadan kalkar. İnsan eli fizyolojik olarak az veya çok titrer Robot bu fizyolojik titremeyi ortadan kaldırmaktadır.
  5. Cerrahın ameliyat sırasındaki artan konforu: Açık cerrahi ve laparoskopik cerrahide cerrah ameliyatı ayakta durarak yapar. Bazen saatlerce ayakta durmak zorunda kalır. Robotik cerrahide ise cerrah ameliyatı oturarak yapar. Bu teorik olarak fiziksel stresi ortadan kaldırmaktadır. Böylece cerrahın konsantrasyonu artmış olur

Bunlar da İlginizi Çekebilir