Ankara iyi huylu prostat büyümesi robotik cerrahi uygulamaları ile tedavi edilebilmek…Devamını oku...
Varikosel Ameliyatı Nedir?
Varikosel ameliyatı nedir? Varikosel, testis torbası içerisinde yer alan damarların şişmesi olarak tanımlanmaktadır. Hemen her yaşta görülebilen bu sorun genelde belirti göstermemektedir. Genelde belirti göstermese de elle dokunulduğunda hissedilebilmekte ya da ağrı ve şişlik gibi belirtileri ortaya çıkarabilmektedir. Sol testiste görülme oranı sağ testise oranla çok daha fazladır. %90 oranında sol testise oluşum göstermektedir. Bunun nedeni ise anatomik sebeplerden kaynaklanmaktadır. Bazı durumlarda her iki testiste oluşabilmekte nadiren de sağ testise görülebilmektedir.
İçindekiler
Fark edildiğinde mutlaka muayene edilmesi gerekmektedir. İlk olarak fiziksel muayene gerçekleştirilmekte daha sonra ise ultrason çekilmektedir. Bazı hastalarda tedaviye ihtiyaç duyulmamakta ama bazılarında ise ameliyat yapılması önerilmektedir. Detaylı bir muayene sonucunda nasıl bir yol izleneceğine karar verilmektedir. Çıkarılan sonuçlar doğrultusunda ise tedavi programı oluşturulmaktadır.
Varikosel Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Varikosel ameliyatı ne kadar sürer? Varikosel ameliyatı, bazı hastalarda gerekli görülebilmektedir. Özellikle genç erkek hastalarda sperm sayısı bozulmuşsa, evli çiftlerde çocuk olmuyorsa ve testis boyutlarını farklı olmasından kaynaklı olarak ameliyat tercih edilebilmektedir. Varikosel tedavi seçenekleri arasında cerrahi ligasyon yani damar bağlanması bulunmaktadır. Bir diğer seçenek ise venöz embolizasyon yer almaktadır. Venöz embolizayon seçeneğinde küçük kesi açılmakta ve damarların içine girilerek tıkanması sağlanmaktadır. Bu ameliyatın bazı hastalarda belirli bir süre geçtikten sonra sperm sayısını arttırdığı ve kısırlığı giderdiği görülmektedir.
Genelde anatomik nedenlerden dolayı sol testis üzerinde oluşum gösterdiği bilinmektedir. Ancak nadiren her ikisinde ya da sadece sağ testiste oluşabilmektedir. Eğer tek tarafta oluşmuş ise varikosel ameliyatı yaklaşık 1 saat sürmektedir. Çift tarafta oluştuğu durumlarda ise ortalama 2 saat sürdüğü görülebilmektedir. Ameliyat süresi hastadan hastaya değişim gösterebilmektedir. Tamamen hastanın durumuna, yaşına, sağlık sorunlarına bağlı olarak değişim gösterebilmektedir.
Varikosel Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Varikosel ameliyatı nasıl yapılır? Ameliyat yapılabilmesi için ilk olarak hastanın detaylı bir şekilde muayene edilmesi ve buna göre değerlendirilmesi gerekmektedir. Hangi testis üzerinde varikosel olduğuna bakılmakta ve hangi derece de olduğu incelenmektedir. Ayrıca ultrason ile de kontrol edilmekte ve buna göre ameliyat kararı verilmektedir. Ameliyat kararı verilen hastalarda damarın bağlanması olarak da bilinen cerrahi ligasyon uygulanabilmektedir. Cerrahinin başarısını artıran en önemli faktör ameliyatın mikrocerrahi teknik ile yapılmasıdır.
Hangi yöntemin uygulanacağı muayenelerin sonucunda belli olmaktadır. Ayrıca bu ameliyat yöntemleri sonucunda bazı hastalarda sperm artışı yaşandığı ve kısırlığın giderildiği gözlemlenmektedir. Ancak durum hastadan hastaya değişim gösterebilmektedir.
Varikosel Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi
Varikosel ameliyatı sonrası iyileşme süresi hastadan hastaya değişim göstermektedir. Hastalar genellikle aynı gün veya 1 gün sonra hasta taburcu edilmektedir. Hastalar genellikle 4-5 gün sonra günlük hayata dönmektedir. Mikrocerrahi yöntem kullanıldığında ve tek taraflı ameliyatlarda ağrı daha az olmaktadır.
Hastaların ortalama 3 hafta ağır bir faaliyet yapılmaması ve 15 gün kadar cinsel ilişkiye girilmemesi önerilmektedir. Ameliyat üzerinden 3 ay geçtikten sonra ise sperm analizi gerçekleştirilmektedir.
Varikosel Ameliyatı Sonrası Bakım
Varikosel ameliyatı sonrası bakım dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Ameliyat sonrası 3. Günde duş alınabilir. Hastaların ameliyat sonrası dönemde yara iyileşmesi için sigra içmemesi gerekmektedir. Ayrıca hastanın 2-3 hafta boyunca ağır işler gerçekleştirmemesi, spor faaliyeti yapmaması ve cinsel ilişkiye girmemesi gerekmektedir. Böylelikle iyileşme süreci daha iyi bir şekilde ilerleme göstermektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ankara HoLEP; tıp literatüründe holmium lazer ile prostat enükleasyonu olarak tanımla…Devamını oku...
HOLEP ve ThuFLEP lazerler yapılan ameliyatlar olarak tanımlanmaktadır. Her ne kadar f…Devamını oku...
facebook
instagram