Sünnet; penisin uç bölgesinde idrar deliğini kapatan cilt dokusunun ameliyathane orta…Devamını oku...
Ankara prostat füzyon biyopsisi; prostat büyümesinin nedenlerinin araştırılmasında uygulanan bir tanı yöntemidir ve son yıllarda altın standart haline gelmiştir. Prostat kanserinin varlığının tespit edilmesi ve erken tanı ile nitelikli bir tedavi planlamasının oluşturulması amacı ile uygulanan prostat biyopsisinin uygulama aşaması diğer organların görüntülenmesine oranla daha zordur. Bu nedenle alanında tecrübeli hekimlere başvurulması önerilmektedir.
Prostat Füzyon Biyopsisi Nasıl Uygulanır?
Ankara prostat füzyon biyopsisi, yeni tip bir biyopsi şeklidir. Ülkemizde sayılı merkezlerde uygulanabilen söz konusu tanı yöntemi, agresif prostat kanserlerinin de teşhis edilmesini sağlayabilmektedir. Biyopsi işleminden önce hastaya prostat MR’ı çekilmesi gerekmektedir. MR ile belirlenen noktalar kılavuz alınarak biyopsi işlemi gerçekleştirilmektedir.
İşlem lokal anestezi altında yada tercihe göre sedasyon dediğimiz yüzeyel bir anestezi ile yapılabilir. Makat bölgesinden ultrason probu ile prostat görüntülenir ve MR ile ultrason görüntüleri eşleştirilerek ilgili alanlardan parça alınmaktadır. Prostat füzyon biyopsisi özel bir işlemdir ve işlem sırasında ağrı olmaması için prostat bölgesine lokal anestezik ilaç yapılır.
Prostat Füzyon Biyopsisi Öncesi Hazırlık
Ankara prostat füzyon biyopsisi öncesinde her girişimsel işlem öncesinde olduğu gibi uygulanması gereken birtakım adımlar bulunmaktadır. Bu adımlar aşağıdaki şekildedir;
- İdrar kültürü: Enfeksiyon varlığı araştırılır. Enfeksiyon var ise öncelikle bu durum tedavi edilmelidir.
- Antibiyotik tedavisi: İşlem öncesinde ve sonrasında hekiminizin önerdiği antibiyotiği kullanmanız önerilmektedir.
- Bağırsak temizliği: İşlem makat aracılığı ile yapılmaktadır. Bu nedenle bağırsakların lavman işlemi ile temizlenmesi gerekmektedir.
- Kan sulandırıcı ilaçların kullanılmaması: Hastanın hali hazırda kullandığı ilaçların kan sulandırıcı özellikleri bakımından yeniden düzenlenmesi gerekebilmektedir.
Prostat Füzyon Biyopsisine Ne Zaman Başvurulur?
- Prostat füzyon biyopsisi;
- Total PSA sonuçları yüksek çıktığında
- Parmakla muayene sırasında şüpheli bulgular ile karşılaşıldığında
- Prostat kanserine yakalanma riski yüksek olması durumunda uygulanmaktadır.
Prostat Füzyon Biyopsisi Avantajları
Klasik prostat biyopsisine oranla füzyon biyopsisi birtakım avantajlara sahiptir. Söz konusu avantajları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;
- Füzyon biyopsisi öncesinde MR çekilerek ilgili alanlar önceden belirlenmektedir. Bu sayede işlem sırasında daha kesin adımlar atılmakta ve işlem daha kısa sürmektedir.
- Klasik biyopside prostattan rastgele 10-12 adet biyopsi alınır ancak füzyon biyopside ise lezyon yeri bilindiği için sadece şüphelenilen lezyondan daha az parça alınır. Dolayısıyla yanılma payı klasik biyopsiye oranla çok daha düşüktür.
- Klasik biyopsi sonrasında alınan sonuçlar doğrultusunda yanlış tedavi planlaması ihtimali bulunmaktadır. Füzyon biyopsisi ise daha nitelikli sonuçlar verir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Böbrek yetmezliği, böbreklerin işlevlerini tam olarak yerine getirememesi sonucu orta…Devamını oku...
İdrar tutmanın zararları, birçok kişinin farkında olmadığı ancak zamanla ciddi sağlık…Devamını oku...
facebook
instagram