Holep Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Holep Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İyi huylu prostat büyümesi tedavisinde, ileri lazer teknolojisinin kullanıldığı güncel cerrahi bir tedavi yöntemi olarak tanımlanabilmektedir. Prostat dokusunun tamamını temizleyip dışarı alabilmekte kapalı bir işlem olduğu söylenebilmektedir. Holep yöntemi sayesinde büyük prostatlarda açık cerrahiye benzer sonuçlar vermekte olan konforlu bir yöntemdir. Günümüzde prostatın cerrahi tedavisinde altın standart tedavi olarak da kabul edilmektedir.

Holep Nedir?

Holep Nedir? Herhangi bir derecede iyi huylu prostat büyümesine bağlı işeme sorunu yaşamakta olan, idrar retansiyonu yani mesanesi dolu olmasına rağmen idrar yapamama durumu, prostat büyümesine bağlı tekrarlayıcı idrar yolu enfeksiyonu veya prostat büyümesine bağlı idrarda kanama problemi olan erkeklerin tedavisinde kullanılmakta olan endoskopik cerrahi yöntemidir. Bu yöntemin tercih edilebilir olmasını sağlamakta olan en önemli kazanımları, işlem sonrasında minimum kanama riski olması ve hastane yatış süresinin kısalması ile birlikte hızlı bir iyileşme sağlamasıdır. Aynı zamanda bu yöntemde diğer bazı lazerlerde olduğu gibi adenom dokusu eritilememektedir, tamamen çıkarılmaktadır.

Holep Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Holep Ameliyatı Nasıl Yapılır? Genel anestezi ile gerçekleştirilmekte olan bu işlem lokal anestezi yöntemi ile de uygulanabilmektedir. Lokal anestezi yapıldığında hastanın belden aşağısı uyuşturulmaktadır. İşlem esnasında idrar kanalından kameralı özel aletlerle girilmektedir. Büyümekte olan prostat dokusu dikkatli bir şekilde lazer ile kapsülden ayrıştırılmaktadır. Ardından mesane içine atılmaktadır. Mesane içerisine atılmakta olan prostat dokusu başka bir alet ile parçalanmakta ve vakumlanarak vücut dışına atılmaktadır. Daha sonra ise sonda takılarak işleme son verilmektedir. Çıkarılmakta olan prostat dokusu kanser varlığının var olup olmadığını araştırmak amacı ile patolojiye gönderilmektedir.

Holep Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Holep Ameliyatının Avantajları Nelerdir? Oldukça sık başvurulan yöntemlerden biri olan holep bazı avantajları sahip olan bir yöntemdir. Öncelikle her büyüklükteki prostata güvenle uygulanabilmektedir. Çok büyük prostatlarda bile vücutta herhangi bir kesin yapılmadan işlem başlatılmaktadır. Açık ameliyata alternatif olan bir yöntemdir. Tekrar ameliyat olma ihtimali neredeyse yok denecek kadar azdır.

Aynı zamanda bu yöntem cinsel işlevlere herhangi bir zarar vermemektedir. Kanama riski ise oldukça azdır ve ameliyatta kan nakli ihtiyacı olmamaktadır. Zorunlu durumlarda kan sulandırıcı ilaç kullananlarda bile işlem gerçekleştirilebilmektedir. Hastanede kalış süresi ise oldukça kısadır. Ameliyat sonrasında sondası çekilmekte olan hastalarda idrar yaparken yanma hissi oluşum göstermemektedir.

Holep Ameliyatı Kimlere Önerilir?

Holep Ameliyatı Kimlere Önerilir? Prostat ameliyatı gereken herkese uygulanabilmekte olan bir yöntemdir. Belli başlı bazı avantajlara sahip olduğundan dolayı diğer yöntemlerin yerine uygulanabilmektedir. Genellikle 80 gram üzerinde olan prostatlara açık ameliyat önerilmektedir. Ancak Holep yönteminde bunun herhangi bir önemi bulunmamaktadır. Özellikle büyük prostatlar için çok daha başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir. Prostat büyüklüğüne eşlik etmekte olan mesane taşı varlığında aynı seansta başarı ile uygulanmakta ve eş zamanlı taşlar da kapalı bir şekilde lazer ile kırılabilmektedir. İdrar kanalında darlık bulunan hastalarda işlem esnasında lazer ile bu darlık açılabilmektedir.

HoLEP Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

HoLEP Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? Ameliyattan sonra hasta bir gece hastanede yatırılmakta ve ertesi gün taburcu edilmektedir. Ancak bu durum hastadan hastaya değişim gösterebilmektedir. Özellikle de ileri yaşlarda olan hastaların ortalama 2 gün kalması önerilmektedir. İşlem sonrasında sonda çıkarıldıktan sonra hastanın idrarının rengi değişim gösterebilmektedir. İlk dönemde ufak kanamalar meydana gelebilmektedir. İdrar esnasında yanma gibi bir histe olabilmektedir. Ancak bu durumların geçici olduğu bilinmektedir ve kısa bir süre sonra iyileşme gözlemlenmektedir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir