Çocuklarda Böbrek Çıkım Darlığı

Çocuklarda böbrek çıkım darlığı sık görülen ürolojik problemler arasındadır. Tıp literatüründe üreteropelvik darlık (UP darlık) olarak tanımlanan söz konusu problemde böbrekte idrar mesaneye ulaşamamaktadır. Bu bölgedeki darlık ya da tıkanıklık sebebi ile idrarın mesaneye ulaşamaması durumu genellikle erkek bebeklerde görülen bir rahatsızlıktır.

Çocuklarda Böbrek Çıkım Darlığı Nedir?

Böbreğe gelen kanın süzülmesi, atık maddelerin idrara dönüştürülmesi ve mesaneye gönderilmesi süreci; böbrek çıkım darlığı nedeni ile sekteye uğrayabilmektedir. Erken dönemde tedavi edilmesi gereken bir hastalık olan böbrek çıkım darlığı; genellikle doğumsal bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle bebek anne karnındayken fark edilen problem; rutin gebelik kontrolleri sırasında ultrasonografi yöntemi ile teşhis edilebilmektedir. Aynı zamanda anne karnında gelişme geriliği yaşanması ya da böbreğin normalden büyük olması durumunda böbrek çıkım darlığından şüphelenilebilmektedir. 

Çocuklarda Böbrek Çıkım Darlığı Belirtileri

  • Böbrek şişmesi
  • Karında şişlik
  • Kasık ağrısı
  • İdrarda kan görülmesi
  • İdrar renginde değişiklik
  • İdrarda iltihap

Çocuklarda Böbrek Çıkım Darlığı Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda böbrek çıkım darlığı nedenlerini ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;

  • Böbreklerin alt kısmında taş birikmesi ve üreter kanalını tıkaması
  • Böbrekteki aksesuar damarların üreter kanala baskı yapması
  • Böbrek enfeksiyonu
  • Üreter kanalın böbreğe normalden daha yukarı bir bölgeden bağlanması

Böbrek çıkım darlığı problemi nitelikli bir şekilde tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bu nedenle gebelik sürecinde ya da yeni doğan kontrolleri sırasında bu problemin teşhis edilmesi durumunda ya da belirtilerin yaşanması durumunda mutlaka alanında tecrübeli üroloji hekimlerine başvurulması önerilmektedir.

Ankara Çocuklarda Böbrek Çıkım Darlığı Tedavisi

Böbrek çıkım darlığı problemi tedavi edilebilir bir hastalıktır. Belirtilerin hafif şekilde yaşanması durumunda rutin takip yeterli olabileceği gibi belirtilerin şiddetli yaşanması durumunda cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilmektedir.

Günümüzde böbrek çıkım darlığı ameliyatı iki yöntem ile uygulanabilmektedir. Açık ameliyat ve kapalı ameliyattır. Kapalı teknikte büyük kesilere ihtiyaç duyulmaksızın bölgede açılan deliklerden uygulama alanına ulaşılmakta ve darlığa neden olan bölge çıkarılmaktadır. Laparoskopi olarak tanımlanan söz konusu yöntem; açık ameliyata oranla daha güvenilirdir. Öyle ki enfeksiyon ve kanama gibi komplikasyonların yaşanması kapalı teknikte minimum düzeydedir ve iyileşme süreci açık ameliyata oranla daha kısadır. Kapalı ameliyatlar arasında en güncel ve yeni teknik robotik cerrahidir. Son yıllarda robotik olarak çocuklarda böbrek çıkım darlığı robotik teknik ile başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. Robot kullanımı ile çocuklar daha hızlı iyileşmektedir.