Laparoskopik Cerrahi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Laparoskopik Cerrahi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Laparoskopik cerrahi son dönemlerde oldukça popüler ve sık uygulanan yöntemler arasında yer almaktadır. Öncelikle laparoskopi, leğen kemiği organları ile karın içi organlarının cerrahi tedavisinde uygulanmaktadır. Geniş, büyük ameliyat kesilerinin açılmasını engellemektedir. Yalnız 1 cm veya daha küçük kesiler açılmakta ve işlem bu şekilde gerçekleştirilmektedir. Açılan birkaç küçük kesinin aracılığı ile borucuklar içeri konulmaktadır. Açık ameliyatlara oranla daha az hasar veren ve daha az riske sahip olan bir yöntemdir.

Bu uygulamada kullanılan teknikler ile hastanın karın içerisinde yer alan anormal durumlar tespit edilebilmekte ve tedavi edilebilmektedir. Oldukça sık uygulanmasının nedeni daha az riske sahip olmasından ve estetik anlamda sıkıntı oluşturabilecek büyük izler bırakmamasından kaynaklanmaktadır.

Laparoskopik Cerrahi Nedir?

Laparoskopik cerrahi nedir? Karın bölgesinde meydana gelen çeşitli hastalıkların tedavisi veya tanısı için kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde açılan kesinin boyutu oldukça küçüktür ve estetik anlamda kişinin rahatsız hissetmesine neden olmamaktadır. Açılan birkaç küçük kesi ile işlem gerçekleştirilmektedir. Ayrıca yöntem ismini işlem esnasında kullanılan laparaskoptan almaktadır. Laparoskop ise ucunda bir ışığı olan fiber optik teleskop olarak tanımlanmaktadır.

Karın kısmında açılan küçük kesi aracılığıyla laparaskop içeri sokulmaktadır. Böylelikle işlem esnasında rahat bir görüş elde edilmektedir. Bunun yanında karın kısmında laparaskopun girdiği delik dışında başka deliklerde açılmaktadır. Bu noktalardan ise diğer cerrahi aletler içeri sokulmaktadır. Kamera aracılığı ile yüksek çözünürlüğe sahip bir görüntü elde edilmekte ve bu doğrultuda işlem uygulanmaktadır. Kansız bir ameliyattır ve izleri oldukça miniktir.

Laparoskopik Cerrahi Nasıl Yapılır?

Laparoskopik Cerrahi Nasıl Yapılır? Diğer ameliyat yöntemlerinde olduğu gibi bu yöntemde de hasta anestezi ile birlikte uyutulmaktadır. Ardından gerçekleştirilecek olan operasyon karnın alt kısmından bir kesi açılması ile birlikte başlamaktadır. Daha sonra ise keşiden karbondioksit gazı verilmekte ve karın şişirilmektedir. Böylelikle daha rahat hareket edilebilmekte ve etraf net bir şekilde görülebilmektedir. Bunun yanında açılan diğer kesilerden de hastaya yapılacak işleme uygun olan cerrahi aletler sokulmaktadır. Bu sayede işlem oldukça rahat bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Cerrahi işlemler tamamlandıktan sonra aletler çıkarılmaktadır ve trokar tüpleri çekilmektedir. Ardından hastanın karnına verilen karbondioksit gazı boşaltılmaktadır. Bunun yanında açılan kesiler kapatılmaktadır. Bazı hastalarda bu işlem tanı için gerçekleştirilmekte bazılarında ise tedavi olarak uygulanmaktadır.

Laparoskopik Cerrahi Hangi Hastalıklar İçin Yapılır?

Laparoskopik Cerrahi Hangi Hastalıklar İçin Yapılır? Birçok hastalığında teşhisi ve tedavisi için uygulanmakta olan bir yöntemdir. Ancak kist, safra kesesi, apandisit, miyom ve rahmin alınması gibi durumlarda daha sık uygulanmaktadır. Bu yöntemin kullanıldığı hastalıklar şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Böbrek hastalıkları
  • Prostat hastalıkları
  • Testis hastalıkları
  • Mesane hastalıkları

Laparoskopik Cerrahi Ne Kadar Sürer?

Laparoskopik Cerrahi Ne Kadar Sürer? Eğer teşhis amacıyla yapılıyorsa işlem ortalama yarım saat kadar sürmektedir. Hastaya anestezi verileceğinden dolayı işlem 50 dakikaya uzayabilmektedir. Ancak tedavi amaçlı gerçekleştiriliyorsa ortalama 1 ile 3 saat arasında sürmektedir. Yapılacak işlemin nerede olduğuna ve durumun ne olduğuna göre de sürede değişim görülebilmektedir.

Laparoskopik Cerrahi Sonrası

Laparoskopik cerrahi sonrası hastalar yaklaşık 1-2 gün içerisinde taburcu edilmektedir. Açık ve büyük yara izleri olmadığından dolayı kolayca iyileşme sağlanmaktadır. Bunun yanında hastanın evde bir hafta dinlenmesi önerilmektedir. Ardından günlük yaşamına dönebilmektedir.