Robotik Cerrahi Tarihçesi Akademik

Robottik Cerrahi ve Ürolojik Ameliyatlar

Robotik cerrahi ilk olarak NASA Araştırma Merkezi’nde çalışan araştırmacılar, sanal gerçeklik sistemini inceleyen mekanik mühendisleri ve ABD Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi Araştırma Merkezi’nde çalışan robot teknolojisi uzmanları tarafından gerçekleştirildi. Prototipi 1997 yılında ortaya çıkarılan da Vinci Sistemi, ilk olarak robotik kolesisektomi (safra kesesi ameliyatı) ile denendi. 2000 yılında Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onayını alarak ilk olarak kardiyovasküler cerrahide, sonra da yaygın olarak üroloji, genel cerrahi ve jinekolojide kullanılmaya başlandı. Son yıllarda gelişmiş ülkelerde ameliyatların büyük bir yüzdesi robotik olarak yapılmaya başlanmıştır. Amerika Bileşik Devletleri’nde 2009 yılında gerçekleşen prostat ameliyatlarının yüzde 80’i da Vinci robotuyla yapılmıştır.

Robotik Cerrahi Sistemi, temelde kapalı bir ameliyat tekniğidir. Cerrahın mümkün olan en az kesiyle operasyonu gerçekleştirmesine olanak tanıyan sistem, üç boyutlu üstün görüntüye ve ileri teknoloji ürünü, hareket yetenekleri çok fazla olan, çok ince ve hassas enstrümanlara sahip bir laparoskopik cerrahi sistemidir. Robotun kollarının uç kısımları üroloji ameliyatlarında, hastanın karın bölgesinden açılan ve boyutları 8 mm ve 12 mm arasında değişen 4 ya da 5 adet delikten karın içine yerleştirilen trokar denilen metal ya da plastik yapılara bağlanır.

Cerrah ise, hastaya dokunmadan tüm robot kollarını kontrol ederek ameliyatı yaptığı kontrol paneline (konsol) oturarak ameliyatı yapar.

Bu kollardan birine 3 boyutlu robotik lens (3D-HD) bağlanmaktadır. Bu üç boyutlu lens görüntüyü oluşturan temel cihazdır. Görüntü, ameliyatı yapan cerraha 3 boyutlu olarak aktarılır. Dolayısıyla dokulara ait derinlik net bir şekilde cerraha sunulmuş olur. Bu özellik laparoskopide mevcut değildir, laparoskopide sağlanan görüntü 2 boyutludur. Dolayısıyla laparoskopide derinlik hissi oluşmaz.Robotik 3 boyutlu lens en az 10 kata kadar büyütme sağlar. Böylece ameliyatı yapan cerrah, dokulara ait detayları büyüterek çok daha iyi görebilir ve ameliyatı yapabilir.

robotik

Robotun diğer 3 kolunun uçlarına cerrahın ameliyatı yapmasını sağlayan robotik cerrahi aletler takılır (örneğin, makas ve doku tutucu). Bu aletlerin uçları oldukça nazik ve düzgündür, cerrahın elinin yaptığı hareketi aynen yapar.

Cerrah, robotun kollarının ucuna takılı olan cerrahi aletleri, konsol bölgesinde her iki elinin parmaklarını takarak kontrol ettiği bilgisayar kotrollü bir mekanizma ile kontrol eder. Bu özel mekanizma, cerrahın elinde olabilecek titremeleri ameliyat bölgesine yansıtmaz ve robotun kollarının ucunun 540 derece dönüş yapmasını sağlar.

cerrahi  robotik-cerrahi

Ürolojide Robotik Cerrahi hakkında bilgi almak isterseniz eğer ki; İlgili linke tıklayabilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir